• +387 36/ 311-947
  • studentski.zbor@sum.ba
  • Trg hrvatskih velikana 1, 88000 Mostar, BiH
Novosti
Predsjednica Studentskog zbora: Ne sumnjam da ću nove izazove zajedno s kolegama uspješno riješiti

Predsjednica Studentskog zbora: Ne sumnjam da ću nove izazove zajedno s kolegama uspješno riješiti

Ana Šego studentica pete godine prava izabrana je za predsjednicu Studentskog zbora Sveučilišta u Mostaru. Ana je dobitnica Rektorove i Dekanove nagrade s prosječnom ocjenom 5,00.

Razgovarala: Zorica Ćavar/Pogled.ba

Ana izabrana si za predsjednicu Studentskog zbora. Što za tebe predstavlja nova uloga?

Na konstituirajućoj sjednici XXIV. Saziva Studentskog zbora Sveučilišta u Mostaru izabrana sam za predsjednicu Studentskog zbora Sveučilišta u Mostaru. Riječ je o novoj ulozi  koja sa sobom prije svega donosi veliku odgovornost, ali i zadovoljstvo rada sa kolegama i kolegicama. Stoga mogu reći da unatoč odgovornosti i novome izazovu koji predstavlja ovakva nova uloga ne sumnjam da ću uz zajednički rad sa kolegama i kolegicama u Studentskom zboru isti uspješno savladati i da će ovo biti uspješna akademska godina za sve studente i studentice.

Osim predavanja koja imaš svakodnevno ideš i na mnoge radionice. Što si na radionicama naučila?

Uz aktivno obrazovanje i sudjelovanje u planu tipičnih nastavnih aktivnosti jako bitan dio života jednog studenta i studentice trebaju biti vannastavne aktivnosti koje omogućavaju dodatno usavršavanje i unapređivanje u polju vlastititog smjera odabranoga i željenoga obrazovanja. Međutim, iste iznimno doprinose i omogućavaju približavanje i drugačijim znanjima stvarajući pri tome želju za istraživanjem i usavršavanjem i u nekim drugačijim poljima obrazovanja za koje se u početku niste opredijelili. Generalizirajući mogu reći da iz svake takve aktivnosti proizlaze nova znanja, poznanstva i promišljanja koja ostavljaju mjesta radu na vlastitom usavršavanju ali i prenošenju naučenoga znanja zajednici koja nas okružuje.

Prosjek 5.0 i brojne nagrade jasno govore o tome kakva je mlada osoba došla na čelo Studentskog zbora Sveučilišta u Mostaru

Predsjednici Studentskog zbora uvijek su radili na dobrobit studenata. Čemu se ti najviše želiš posvetiti?

Moram priznati da je teško izdvojiti samo jednu stavku na kojoj želim izričito raditi u vremenu ispred nas stoga ako baš moram izdvojiti jedno mogu reći da se za vrijeme obnašanja funkcije predsjednice želim posvetiti upravo tome što ste i naveli, dobrobiti studenata. Što će ona predstavljati i što istu čini ili će činiti u budućnosti određivat ćemo zajednički kroz uzajamno slušanje i iznalaženje onoga najboljega za svakog od nas.

Dobila si Rektorovu i Dekanovu nagradu što je izniman uspjeh. Jesu li te one potaknule da se još više posvetiš studentskim aktivnostima?

Tako je! Dobitnica sam i Rektorove i Dekanove nagrade za uspjeh u studiranju. Često se kao netko tko je dobitnik priznanja koja su kruna studentskog obrazovanja osvrnem na to unatoč njihovu značaju priznanja postoji i druga strana medalje, a to je velika odgovornost koju sa sobom nose i potreba opravdanja istih. Stoga su definitivno bile dodatan poticaj da još više prionem radu sa kolegama i kolegicama studentima i svim studentskim aktivnostima na kojima djelujem u ovome trenutku.

Jako si predana svojim studentskim obavezama. Imaš li vremena odmoriti i posvetiti se drugim aktivnostima osim fakultetu?

Kada imate dosta obveza koje trebaju biti riješene u zadanim rokovima odmor će prije svega ovisiti o načinima na koji ga shvaćate. Stoga ako riješenu obvezu shvaćate kao uspjeh, osjećaj zadovoljstva zamijenit će riječ umor u vašem rječniku pa će vrlo vjerojatno vaše uspješno savladanje obveza predstavljati i neku alternativu odmora. Ali naravno, svakome od nas potrebno je ono što nazivamo „punjenje baterija“ te mogu reći da unatoč obvezama pronalazim vrijeme i za odmor i posvetu privatnom životu izvan aktivnosti vezanih za studiranje.

Ana svojim predanim radom dokazala si da se trud i rad uvijek isplati. Što želiš poručiti studentima?

Kolegama i kolegicama studentima mogu poručiti da prate, podržavaju i pridružuju se radu Studentskih zborova vlastitih ustrojbenih jedinica, a kroz njih i rad Studentskog zbora Sveučilišta u Mostaru i na taj način doprinesu poboljšanju i promicanju interesa studenata i studentica kako bi već sutra radili i nastavili na radu svih aktivnosti koje naš Zbor njeguje već godinama.

Izvor