Službeno

IZVJEŠĆE ZA MANDATNO RAZDOBLJE LIPANJ-PROSINAC

Nakon ljetne pauze u 9. mjesecu smo ponovno krenuli s radom Studentskog zbora i tako smo doprinijeli studentskoj jeseni za brojne aktivnosti. Donosimo Vam izvješće za drugi dio mandatnog razdoblja, a izvješće za prvih 6 mjeseci možete pogledati na: http://studentskizbor.ba/index.php/novosti/sluzbeno/item/345-izvjesce-za-mandatno-razdoblje-prosinac-lipanj


Ističemo:
- Nakon 17 godina postojanja Studentskog zbora Sveučilišta u Mostaru usvojen je Pravilnik o Studentskom zboru koji će uvelike olakšati rad Studentsko nakon 12 godina rada zbora, usvojen je i Poslovnik o radu Predsjedništva te po prvi puta i Pravilnik o studentskim izborima koji je omogućio transparentnije i kvalitetnije izbore pa su ove godine izbori protekli mirno i u demokratskoj atmosferi.
- Nastavljen je transparentan rad Studentskog zbora. Sve što Vas zanima možete pronaći na našim stranicama.
- Nastavljena je kontrola studentskog novca tj. evaluacija studentskih projekata. Samo jedan projekt nije donio potpunu dokumentaciju zbog čega sukladno odluci kolegu molimo da sredstva vrati! (Ivan Beroš, student FPMOZ-a)
- Napravili smo prvi natječaj za projekte u listopadu i tako pokušali oživjeti studentsku jesen.
- Nastavili smo projekt „HNK za studente, studenti za HNK“ te dobili 12 tisuća novih besplatnih ulaznica za repertoarske predstave u HNK koje mogu dobiti svi studenti Sveučilišta.
- Objavljeno je izvješće o broju dolazaka na sjednice tako da svaki student zna koliko je njihov predstavnik dolazio. Ukupno smo imali 14 radnih sjednica, dvije konstituirajuće te smo na kraju imali 24 sata zasjedanja.
- Potpisan je memorandum o suradnji s Unijom studenata u Bihaću, a zajedno s ostalim predsjednicima radimo na osnivanju Studentske krovne organizacije u Federaciji Bosne i Hercegovine.
- Poslali smo dopis HZZO-u i Ministarstvu zdravstva kako bi riješili pitanje zdravstvenog osiguranja studentima iz Republike Hrvatske. Dobili smo i odgovor te dalje radimo na rješavanju i toga problema.
- Izborili smo se da dobijemo trećeg člana Senata nakon 6. Prosinca 2017. godine, a treba naglasiti da nas od ove akademske godine novi menadžment Sveučilišta uključuje u sva povjerenstva.
- Na Sveučilišnoj klauzuri te kasnije na Senatu, pokrenuli smo pitanje visokih cijena studiranja. Tražimo manje školarine te ujednačavanje svih potvrdnica, potvrda, prijepisa i drugog na 0 KM, a vjerujemo da ćemo ostvariti u sljedećem periodu s procesom integracije.
- Proračun Studentskog zbora po prvi put je preko 100 000 KM, a cilj je kroz razne natječaje i sponzorstva podići ga na 130 000KM kako bismo mogli još jače poduprijeti studentske projekte te podići na veću razinu projekte Zbora.
- Zajedno s Unijom studenata Džemal Bijedić i Vijećem mladih Grada Mostara uputili smo prijedlog da se novi most u Mostaru zove Studentski most, upravo zato što povezuje Sveučilište u Mostaru s Univerzitetom Džemal Bijedić.
- Osim postojeće suradnje s HNK Mostar ostvarili smo suradnju s Hrvatskim Športskim Klubom Zrinjski, Hrvatskim Muškim Rukometnim Klubom Zrinjski, Hrvatskim Košarkaškim Klubom Zrinjski te s Mostar Film Festivalom pa su studenti mogli osvojiti nagrade putem nagradnih igara.
- Nastavili smo surađivati s nekim privatnicima i restoranima te tako nagradili studente s nekoliko večera i omogućili dodatne popuste.
- Od ove jeseni Hrvatski kvizaški savez svaki tjedan igra kviz na Sveučilištu zahvaljujući nekolicini vrijednih i aktivnih studenata. Uz nekoliko ambicioznih studenata pomogli smo studentima da češće odigravaju kvizove znanja, a Zbor će dodatno poticati i organizirati kvizove znanja koji će biti odigrani više puta godišnje.
- Imali smo velike uštede i dodatan priljev novca što nam je omogućilo da napravimo promotivni materijal Studentskog zbora te će svi aktivni studenti imati priliku dobiti dio promotivnog materijala.
- Bili smo aktivni u Hrvatskom studentskom zboru gdje se i dalje borimo za prava studenata iz Republike Hrvatske.
- Sukladno planu i programu izvršili smo sve što smo obećali studentima na studentskoj tribini održanoj 25. siječnja 2017.g.
- Pripremili smo novi plan aktivnosti za ovu akademsku godinu, a više o svemu tome na idućoj tribini „Gdje će ići mojih 10KM?“ koja je planirana za siječanj.

Ovim putem želimo se zahvaliti svima na pomoći, podršci, razumijevanju, savjetima, prijedlozima, pohvalama, ali i kritikama, te svemu ostalome što je rezultiralo kvalitetnijem i boljem radu svih nas. I dalje stojimo na raspolaganju za sve Vaše ideje i primjedbe.